ro    en    fr


  

Link-uri utile !

Președintele României
  • Guvernul României
  • Ministerul Afacerilor Intene
  • Schengen România
  • Direcția pentru evidența persoanelor și administrarea bazelor de date
  • Structuri subordonate M.A.I.
  • Organizarea Jandarmeriei


Posturile de Jandarmi Ordine Publică Montane Peştera și Zănoaga

      Jandarmeria Montană este structura specializată a Jandarmeriei Române destinată menţinerii ordinii publice în staţiunile montane şi pe traseele turistice, o structură permanent prezentă în mijlocul populaţiei, care acţionează în sprijinul cetăţenilor. Subordonat Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mircea cel Bătrân” Dâmboviţa, Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Peştera a fost înfiinţat la 9 octombrie 2004 şi este situat la o altitudine de 1620 m, în zona cunoscută sub numele Piciorul Babelor şi este alcătuit din 8 subofiţeri jandarmi.
        Tot în componenţa I.J.J. Dâmboviţa se află şi Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Zănoaga care a luat fiinţă în data de 01.08.2012, fiind situat la o altitudine de 1400 m, în zona Zănoaga şi alcătuit din 8 subofiţeri jandarmi. Jandarmii montani execută misiuni zilnic, în special în zona Platoului Bucegi şi a Parcului Natural Bucegi. Împreună cu formaţiunile Salvamont şi cu Administraţia Ariilor Protejate, jandarmii montani au executat acţiuni de căutare şi salvare a persoanelor care au suferit accidente sau care s-au aflat în pericol, participând totodată la misiuni comune cu reprezentanţii instituţiilor abilitate pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi contravenţiilor privind asigurarea protecţiei, conservării fondului cinegetic şi piscicol natural, precum şi pentru protecţia mediului.
       Pentru îndeplinirea în bune condiţii a misiunilor, jandarmii montani au fost dotaţi cu echipament adecvat zonei montane (corturi, schiuri, cordeline, tărgi, echipament de protecţie, etc.), truse pentru acordarea primului ajutor, jandarmii urmând cursuri în acest sens, autospeciale pentru patrulare, un ATV şi un UTV, cu ajutorul cărora pot ajunge în zonele mai greu accesibile în misiunile de salvare şi evacuare a turiştilor răniţi sau rătăciţi.
        De la înfiinţare şi până în prezent jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Peştera au acţionat cu promptitudine la solicitările intervenite, asigurând un climat normal de siguranţă pentru turişti. Au fost executate zilnic misiuni specifice ca: patrulări pe traseele montane frecventate de turişti, asigurarea măsurilor de ordine cu ocazia manifestărilor tradiţionale („măsuratul laptelui”, sărbătorirea Hramului Schitului Peştera, Padina Fest), acţiuni de salvare şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane, acţiuni în cooperare cu lucrătorii Parcului Natural Bucegi pentru informarea turiştilor cu privire la riscul campării în locuri neamenajate, existând posibilitatea atacurilor urşilor cu comportament violent, acţiuni în cooperare cu lucrătorii Direcţiei Silvice Dâmboviţa pentru prvenirea şi combaterea fenomenului de sustragere a materialului lemnos.
       Jandarmii montani au desfăşurat şi desfăşoară permanent acţiuni de informare şi îndrumare a turiştilor aflaţi în staţiunile montane despre starea pârtiilor de schi, a traseelor turistice, despre echipamentul necesar pentru practicarea drumeţiilor sau a alpinismului, precum şi despre alte pericole la care se pot expune.